Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat miercuri, 27 noiembrie 2024, la vernisajul expoziției dedicate împlinirii a 145 de ani de relații diplomatice româno-italiene.

Alături de ministrul afacerilor externe, la evenimentul găzduit de Muzeul Băncii Naționale, au susținut intervenții Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Alfredo Durante Mangone, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene în România, Sandra Pralong, consilier de stat, Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Administrația Prezidențială.

„Anul acesta sărbătorim și 60 de ani de când relațiile diplomatice dintre statele noastre au fost ridicate la rang de ambasadă, în 1964. În același timp, acum 35 de ani, în 1989, România a revenit în familia națiunilor democratice. Imediat după aceea, legăturile noastre cu Italia au început să cunoască o dezvoltare fără precedent în toate domeniile: politic, economic, cultural, diplomatic și, foarte important, în contactele între oameni. […].  Suntem, de asemenea, apărători pragmatici, dar axați pe valori, ai unei viziuni și traiectorii naționale. Atât interesele României, cât și interesele Italiei sunt legate de o Europă puternică și de securitatea asigurată de NATO. Acest lucru este cu atât mai evident în contextul atacului brutal, fără precedent, al Rusiei împotriva suveranității, drepturilor fundamentale ale omului și libertății. Fără urmă de îndoială, acest atac nu este îndreptat doar împotriva Ucrainei. Este un atac împotriva a tot ceea ce națiunile europene au construit în secole și împotriva a ceea ce România a recâștigat în urmă cu 35 de ani”, a menționat șefa diplomației române.

Ministrul afacerilor externe a subliniat că cei 145 de ani demonstrează, o dată în plus, că valorile pe care le împărtășesc România și Italia, cuprinse și în cele două documente de referință prezente în expoziție (Declarațiile comune privind Parteneriatul Strategic – 1997 și Parteneriatul Strategic Consolidat – 2008), au în prezent o semnificație și mai puternică în actualul context geopolitic.

Guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a menționat câteva aspecte particulare, ținând de relațiile economice și politicile monetare ale celor două țări, iar consilierul de stat Sandra Pralong a subliniat rolul comunității românești din Italia și al comunității italiene din România l-au avut și îl au în continuare în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

La finalul evenimentului, șeful Arhivelor Diplomatice Doru Liciu a prezentat publicului reperele istoricului relațiilor diplomatice între cele două țări, așa cum sunt reflectate în conceptul și panourile expoziționale.

Informații suplimentare

Expoziția a fost elaborată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, în parteneriat cu Arhiva istorico-diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale italian, cu Banca Națională a României, Ambasada României în Italia și Ambasada Republicii Italiene în România.

Expoziția a fost prezentată și în Italia, fiind vernisată la 18 octombrie 2024, la Camera Deputaților din Parlamentul Italiei, la reciprocitate cu vernisajul din 10 decembrie 2019, la Camera Deputaților din Parlamentul României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *